Šipak

Hrana

Šipak

Šipak ili nar je definitivno jedan od simbola Hercegovine. Samonikli, divlji šipci se doslovce nalaze na svakom koraku u ovim krajevima. Kao jedan od simbola Hercegovine šipak je postao i omiljeni motiv slikara što se vidi po našim umjetničkim galerijama gdje najmanje jedna trećina slika s motivom mrtve prirode predstavlja upravo šipke. Ovo voće na našem području je jako jednostavno uzgojiti, a najviše je zastupljena sorta Glavaš.

Od šipka najčešće konzumiramo zrna, te pravimo popularni sok od šipka (proizvođač soka od šipka je Udruženje Ecoline). Plod je okruglastog oblika, različite veličine s debelom korom čija je osnovna boja žuta, a sa sunčane strane se u obliku dopunske boje razlijeva crvena. Zrnje je veliko i sočno, svijetlo crvene boje i kiselkastog okusa. Šipak glavaš dozrijeva krajem rujna ili u prvoj polovici listopada.

Recept

Sirup od šipka
Priprema: 

Sirup se može praviti i od šipka ljutunca. Bobice dobro očistite od žute opne, trudite se da vam ni malo tog gorkog žutog omotača ne upadne među bobice jer je blago otrovno.

Kad očistite količinu da masa bobica iznosi 1 kg (ili više al tad u omjeru 1:1 povećavate i šećer) redajte u veću posudu red bobica, pa pospite šećerom. Malo pritisnite rukama pa tako ponovite dok ne potrošite sve bobice.

Ostavite preko noći a sutra dobro promiješajte. Ostavite još nekoliko sati uz povremeno mješanje a onda smjesu sameljite (multipraktik, blender, mlin za meso…)

Procijedite kroz gusto cjedilo i odmah punite pasterizirane boce.

Sastojci: 

1 kg očišćenih bobica šipka 

1 kg šećera