Neretvanski brodet od jegulja i žaba

Hrana

Neretvanski brodet od jegulja i žaba

Rekli biste, ništa novo, no brudet ili brodet ni ne treba neke novotarije.

Dobar je baš ovakav kakav je - s dobrom ribom, žabama,  tipičnim začinima...

Recept

Neretvanski brodet od jegulja i žaba
Priprema: 

U neretvanskoj kotlači ili teči s debljim dnom treba kuhati 3 velike kašike maslinova ulja, sitno sjeckan luk, 3 lovorova lista i više ljutih neretvanskih paprika. Sve dobro ispirijati, a zatim dodati 2 velike kašike pirea od paradajza, 1-2 velike kašike morske soli, 6 dl vode i staviti 1 kg jegulje isječene na blokove te kuhati 25 do 30 minuta. Kada je jegulja već gotova, dodaje se 18 komada žaba i 3 velike kašike sirćeta. Sve se dobro prokuha. Brodet se ne smije miješati kutljačom, nego se kotlača – zdjela ili teča mora lagano okretati lijevo - desno. Servira se sa skuhanom purom.

Sastojci: 

1 kg jegulje
18 komada žaba
0,2 kg luka
pire od paradajza
lovor
so
ulje 
sirće
paprike

Vrijeme pripreme: 
30 min
Porcije: 
4
Složenost: 
jednostavan