Sir iz mjeha

Hrana

Sir iz mjeha

Radi se o siru od ovčijeg, kravljeg ili kozijeg mlijeka, ili u kombinaciji, koji sazrijeva u mješinama od ovčije kože: to je genijalan sistem za čuvanje i transport lako kvarljivog prehrambenog proizvoda , a i način da se ne protraći ni jedan dio zaklanih životinja. I ukoliko nemamo dokumente koji dokazuju hipotezu o Ilirima, svakako se zna da su od 1300. godine, krajem svakog ljeta, stanovnici Dubrovnika nestrpljivo čekali pastire-trgovce iz Hercegovine da bi kupili meso i sir iz mijeha.

Sir iz mijeha, radi svojih karakteristika nije moguće proizvoditi industrijski, a u 2006. je postao prisutan na međunarodnoj Slow Food sceni te nastavlja biti svijetli primjer zone Nevesinja gdje se proizvodi od strane lokalnih porodičnih firmi.

Recept

Sastojci: 


 

Vrijeme pripreme: 
25 Min
Porcije: 
4
Složenost: 
vrlo jednostavan