Vinarija „EROVINO“ je osnovana 2006. godine. Sjedište vinarije kao i mikro lokacije na kojima se nalaze vinogradi je u naselju Rotimlja, uz magistralni put Mostar-Stolac. Kapacitet vinarije je 100 000 litara. Vinarija proizvodi vrhunska i kvalitetna vina Žilavka i Blatina - od grožđa dobivenog iz vlastitih vinograda. Uz vinariju se gradi restoran MARKANT u kojem će se nuditi izvorni hercegovački specijaliteti. Ovaj restoran će djelovati u sklopu vinarje „EROVINO“ te kroz vino i hranu želi posjetiteljima ponuditi izvorni hercegovački ambijent i doživljaj.
Vina / Wines
Vrhunska vina „MARKANT“:
Vrhunska Žilavka – vino s kravatom
Vrhunska Blatina – vino s kravatom
Ostali proizvodi:
Rakija Loza, Višnja, Orahovača, Travarica
Other products:
Grappa, Cherry brandy, Walnut brandy, Herb-flavoured brandy
Pakiranja/Packung: 0,25l, 0,75l i 1l.
Kušaonica / Tasting room: Kapacitet 15 osoba / Seating capacity 15 person
Vinarija Rubis je osnovana 2014. godine. Sjedište vinarije kao i mikro lokacije na kojima
se nalaze vinogradi je u selu Vionica.Vinarija ima kapacitet 150.000 litara. Trenutno u
ponudi imamo četiri vinske i četiri etikete rakija. Cilj nam je proizvodnja vrhunskoga vina,
u prvom redu od naših domaćih sorti Blatine i Žilavke, ali i od internacionalnih kao što su
Syrah, Merlot i Chardonnay
Vrhunska vina / Premium quality wines: Žilavka Rubis, Blatina Vionica, Merlot
Rubis, Trnjak Rubis
Kvalitetna vina / Quality wines: Blatina Rubis, Žilavka Rubis
Ostali proizvodi: Loza, Višnja, Medovača, Travarica
Other products: Grappa, Cherry brandy, Honey brandy , Herb-flavoured brandy
Pakiranja/Packung:
0,187; 0,5; 0,75; 1l
Kušaonica / Tasting room: Kapacitet 30 osoba / Seating capacity 30 persons
Onaj tko zna uživati svoje vino pokazuje umijeće življenja, a tko svoje vino ostavi u tišini dozrijevati dokazuje osjećaj za kvalitetu. Stoga je naš moto “Bolje manje ali ekološki kvalitetnije.”
Kada se tome doda Terroir mjesta Blatnica gdje se nalaze naši vinogradi, te Broćansko sunce
koje ovdje ima poseban sjaj s ponosom možemo reći da su to temelji na kojima počiva naša
vinarija. Opremljena suvremenom tehnologijom, obiteljska vinarija je utkana u našu stoljetnu
tradicijsku proizvodnju vrhunskih vina od autohtonih sorti Žilavka i Blatina. Pored vrhunskih
vina Žilavka “MATA” i Blatina “MATA” posebnu pažnju zaslužuju naše rakije i voćni likeri.
Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na kušanje naših proizvoda, upoznavanje s našom tradicijom i
proizvodnjom, te razmjenu naših i Vaših iskustava.
Ime vinara: Jozo Vučić
Vrhunska vina / Premium quality wines:
Žilavka 0,75 l & 0,20 l
Blatina 0,75 l & 0,20 l
Ostali proizvodi:
Loza, Travarica, Orahovača & Cherry 0,50 l, 0,10 l
Other products:
Grappa, Herb-flavoured brandy, Walnut brandy & Cherry
Kušaonica / Tasting room: Kapacitet 30 osoba / Seating capacity 30 persons
U ruralnom, sjevero-zapadnom dijelu općine Čitluk, u selu Blatnica, smješteno je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Tolj. Na obiteljskom gospodarstvu se nalazi vinarija, kušaona vina i domaćih proizvoda, te kuća za odmor. Obiteljsko gospodarstvo je izdvojeno i smješteno u okruženju izvorne prirode u kojoj dominiraju rodni vinogradi, pašnjaci, padine, hrastova šuma, grab, jasen i ostalo lokalno nisko raslinje. Uz domaću hranu proizvedenu na ovom obiteljskom gospodarstvu, u kušaonici vinarije mogu se degustirati sva vina i ostali vinski proizvodi. Pored degustacije vina u kušaoni, gospodarstvo nudi sezonsku tradicionalnu hranu i ručak u prirodi, te berbu i degustaciju voća i povrća proizvedenog ovdje. Uz najavu je moguće upriličiti za goste i pečenje rakije gdje bi gosti bili u prilici vidjeti proces tradicionalnog pečenja rakije, te izraditi svoju rakiju. Obiteljsko gospodarstvo Tolj može primiti maksimalno 15 osoba po danu, a najava dolaska je obvezatna. U sklopu gospodarstva se nudi i uživanje u priodnom okruženju kroz aktivnosti kao što su: šetnje i vožnja bicikla kroz vinograde i padine, obilazak stećaka i lokaliteta od povijesnog značenja, i uživanje u netaknutoj prirodi.
Vrhunska Vina / Premium quality wines:
Bijela vina/White wines: Kosara (Žilavka), Vitača (Žilavka-barrique), Kavalkada
(Žilavka)
Crna vina / Red wines: Ivaniš (Blatina), Prozračac (Trnjak)
Ostali proizvodi:
Rakija Loza, Višnja, Orahovača, Travarica
Other products:
Grappa, Cherry brandy, Walnut brandy, Herb-flavoured brandy
Pakiranja/Packung:
0,25l; 0,75l &1l
Kušaonica / Tasting room: Kapacitet 15 osoba / Seating capacity 15 persons
VIŠE INFORMACIJA:
Vinarija u Ljubuškom djeluje još od 1882. godine i kao takva je najstarija vinarija u Bosni i Hercegovini. Austro-Ugarska je 1912. pokrenula proizvodnju sadnia u današnjem vinogradu "Rasadnik". Od 1972. Vinarija djeluje u sastavu poljoprivrednog kombinata Hepok, a danas, pod istim imenom djeluje u sastavu međunarodne vinske grupacije VINO-ALPE-ADRIA. Hepok se ponosi svojim dugogodišnjim nasadima Žilavke, Blatine, Merlota te mladim, suvremeno pripremljenim, nasadima Merlota, Sauvignona, Zweigelta i drugih vrhunskih sorti. Kombinirajući grožđe iz vlastitih vinograda sa probranom kvalitetom otkupljenom od lokalnih kooperanata, HEPOK proizvodi više od 2 000 000 boca kvalitetnog i vrhunskog vina. U slijedećim godinama je planiran rast količine i kvalitete Hepok-ovih vina. Hepok Vinarija Ljubuški je dovršila i prostor za degustaciju, tako da sada može poželiti dobrodošlicu i upriličiti degustaciju vina i lokalnih delicija, svim poznavateljima vina, ili putnicima namjernicima, uključujući i turističke skupine, organizirane putem agencija ili samostalno.
Obitelj Buntić proizvodi vino stoljećima. Već od 1921. godine bavi se ozbiljnom proizvodnjom. Za to vrijeme je proizvedena značajna količina od 10 000 l. Druga značajna godina je 1972., kad je prvi put registrirano kao zanimanje proizvodnja vina. Tad se počinje pakirati vino u staklene boce s etiketom Podruma Buntić. Od 1994. je konačno registrirana proizvodnja i punjenje Žilavke i Blatine kao vrhunskog zaštićenog proizvoda. Pored vrhunske Žilavke i Blatine proizvodi se Loza, Rose i Blatina barique. Ove vrhunske proizvode možete pronaći u svim bolje opremljenim prodajnim objektima, vinotekama, restoranima kako u zemlji tako i u inozemstvu. Danas u uspješnoj proizvodnji i prodaji sudjeluju tri generacije obitelji Buntić.