Stranica 2 od 2

Radi se o siru od ovčijeg, kravljeg ili kozijeg mlijeka, ili u kombinaciji, koji sazrijeva u mješinama od ovčije kože: to je genijalan sistem za čuvanje i transport lako kvarljivog prehrambenog proizvoda , a i način da se ne protraći ni jedan dio zaklanih životinja.

Zima nije zima u Hercegovini bez raštike i suhog mesa: radi se o tradiciji koja je ostala uglavnom nepromijenjena stoljećima a čiju glavnu ulogu igra poseban tip kupusa sa listovima i “bez glavice” čije uzgoj u ovim područjima seže u davnu prošlost.

Zajedno s pogačom i krumpirom, pura zauzima jednako važno mjesto u tradicionalnoj hercegovačkoj kuhinji.

Uštipci su jedno od najjednostavnijih jela naše kuhinje. Riječ je zapravo o smjesi sličnoj onoj od koje se pravi kruh/hljeb, samo što je malo tečnija.

Rekli biste, ništa novo, no brudet ili brodet ni ne treba neke novotarije.

Stranica 2 od 2

Kontakt

 

Turistička zajednica HNŽ/HNK
Adresa: Dr. Ante Starčevića bb
Tel. : +387 36 355 090
Fax : 387 36 355 096
email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.hercegovina.ba

Preuzmite publikaciju

Mapa Vinska cesta Hercegovine